måndag 17 september 2012

Ännu en dator krasch..

Jag har kraschat min dator mer än mina multicoptrar i år!
Efter sommarens totalhaveri som ledde till att dom flesta delar byttes trodde jag att jag satt säkert ett tag framöver, men där trodde jag fel..

Nu har jag hursomhelst gett upp och köpt en laptop, som förhoppningsvis ska vara lite stabilare en tid framöver, nu börjar dock det eviga sökandet efter alla program och liknande som man behöver, det börjar bli lite tradigt eftersom det är fjärde gången i år och denna gång måste jag dessutom sitta och ta bort allt elände dom skickar med i nya datorer.

Nu låter jag lite väl negativ kanske, men nu ska det väl bli ordning och reda igen och förhoppningsvis lite mer bloggande framöver.

lördag 8 september 2012

Naza premiär!

 DJI naza består av två delar, tillvänster är "V-sen" den har flera funktioner som en "Bec" gör den om 2-6S till lämplig volt för Naza. den har även en status led som visar vilket läge man flyger i och den har även USB kontakt som man använder när man uppdaterar programvaran eller ställer in parametrar i "Naza assistant" programmet.


Naza är mindre än jag trott, speciellt eftersom allt ryms i bara en enhet tillskillnad mot Wookong systemet som är uppdelad i två delar (plus GPS).


V-sen kopplas in i "Led" kontakten på Naza, och sen löds den fast på powerdistrubution för att få ström.
När jag kopplat in allt så laddade jag ner " Naza assisten" och Driver programmet för att få programmet att fungera på datorn. jag ställde in rätt flightmode "X quad" och kollade att alla kanaler gick åt rätt håll, men så mycket mer än så behövde jag inte göra.

Monterad på Ramen och inkopplad till RC mottagaren, klar för provflygning!


Inför premiären skaffade jag även 14"x4.5" Kolfiber propellrar ifrån RCtimer, här ser man den med en 12" propeller som jämförelse.


Propellrarna är enorma! 


Provflygningen var helt odramatisk och den flyger väldigt likt sin storebror med Wookong.
Utan att ändra några inställningar alls flög den väldigt stabilt och fint!
Så här långt har alla flygningar skett i stark byig vind och då har den flugit bättre med 12" propellrarna eftersom 14" propellrarna är större vindfång så blir den mer påverkad, men annars ganska liten skillnad.
Tanken är att den ska kunna lyfta lite mer och få längre flygtid med 14" propellrarna även om jag tillsvidare har gett upp några rekord flygtider.

När det blir bättre väder ska jag testa uthålligheten på den med lite mer batterier ombord!

Sammanfattningsvis kan man säga att Naza flyger löjligt bra och är lätt att komma igång med.
Jämfört med tex Multiwii som kan flyga lika bra men som kräver mycket mer frustrerande intrimning av PID parametrar för att nå dit.

När jag har råd ska jag skaffa GPS enheten till Naza också men just nu måste jag få ihop pengar till ett FPV kit till quaden och lite andra saker som jag tänkt testa.

onsdag 5 september 2012

Quadrocopter Swarm rekord

Koordinerade "Swarm" flygningar med quadrocoptrar har slagit stort det senaste året och nu har det slagits nytt rekord med 50st flygande quadrocoptrar. Nytt med denna flygning är att den sker utomhus, alla tidigare flygningar jag sett har skett inomhus.

tisdag 4 september 2012

Deus-X kopia

Läste just om en intressant VTOL UAV ifrån ett universitets projekt i Nederländerna, dom kallar den Atmos och är förvirrande lik mitt Deus-X projekt som jag höll på med tidigare i år..
Dom har dock kommit lite längre än vad jag gjorde, och det glädjer mig att min idé fungerar men samtidigt är det lite surt (sa räven).. Blir samtidigt lite sporrad att jobba vidare med mina nya idéer som jag haft sen jag lade projektet på is.

Läs mer om deras projekt här:



måndag 3 september 2012

Äntligen Naza!

Nu är jag äntligen stolt ägare av en DJI Naza!
Den ska snart få bekänna färg i min quadrocopter, jag hoppas ha tid att börja testa den närmsta veckan.
Jag kommer inte testa den med GPS som finns som tillval, men det är möjligt att jag uppgraderar med en sån så småningom.