lördag 26 december 2009

Flygare i Sverige före jet-eran

Tomten kom med en fin bok åt mig (som jag givetvis valt själv), det är en flyg historisk bok om precis som titeln säger; dom första piloterna i Sverige. Författaren Gösta Nilzén har gjort en väldigt bra och lätt läst bok om piloterna i Sverige ifrån flygets barndom. på omslaget syns Elsa Andersson framför en Thulin A, det var en Bleriot XI som Thulin Aeroplanfabrik tillverkade på licens, Elsa var den första kvinna som tog flyg certifikat i Sverige.

Boken har många fina bilder och precis lagom långa stycken av varje person, så även om boken upprepar sig en del eftersom olika livsöden går ihop så blir den ändå aldrig tråkig att läsa.
Jag känner mig väldigt inspirerad och funderar på att bygga något ifrån den tiden..

MFT.nu säljer just nu en laser skuren balsa byggsats av en Bleriot XI ifrån E-star, det är inte utan att man blir lite sugen!


Är man sugen på något mindre så finns ju alltid MicroInvent Bleriot XI i peanutskala helt färdig att flyga ifrån fabrik...


Förövrigt kan även nämnas att Mikael Carlson som jag har skrivit om tidigare har två "riktiga" Thulin A/Bleriot XI som han har renoverat och flyger med regelbundet: länk

tisdag 22 december 2009

Radiostyrd RC bil med vätgas bränslecell!

RC världen brukar ligga i teknikens framkant och det kan man väl säga även denna är!
det är ett vätgas system för en RC bil i skala 1/10.
bilen drivs av vätgas som utvinns genom att elektricitet gör elektrolys av vatten.

med i kittet så får man en laddnings station"Hydrofill" som man koppar in i en vanlig väggkontakt, eller solcell om man vill vara riktig miljövän.
med Hydrofill laddaren använder man vad Horizon kallar Hydrostik, det är en behållare som har ungefär samma form som ett batteri, och den lagrar vätet i en fast form tills man vill använda den. bilen använder två Hydrostiks med 15Wh i varje (eller 13L väte), det är dom silverfärgade tuberna som syns på sidan av bilen på bilden.

man lär kunna köra bilen i 35km/h i en timme och det är inte så dåligt,
en lipo ack ger fortfarande mer kraft och bättre acceleration förmåga än vad ett väte bränslecell system ger, men jag tycker det är en intressant utveckling och det är kul att det redan finns hobbystorlek!



Tyvärr finns det inga prisuppgifter på deras hemsida, och jag misstänker att den inte är helt billig, men om man ändå vill exprimentera med liknande teknik i enklare form så finns det en IR leksaks bil ifrån samma företag som kallas H-racer som kommer komplett med laddstation och solcell som kostar omkring 1000kr.
H-Racer

söndag 20 december 2009

Vattenraketer!

Av en slump råkade jag få se några youtube klipp med vatten raketer, här är några av dom bästa!

En ganska stor 2stegs vatten raket!

hemsida: http://home.people.net.au/~aircommand/

Ett galet japanskt expriment med mänsklig försökskanin!


Samma tema som ovan, men lite mer avancerat: Vatten jet bil!

tisdag 15 december 2009

20mm EDF expriment

Efter mitt misslyckade försök att få min 20mm EDF att fungera i min Viggen så bestämde jag mig för att bygga ett nytt lättare test plan att prova min fläktmotor med.
jag byggde en enkel 20cm vinge i Durobatics och limmade fast alla komponenter på den.

Även denna gång bestämde jag mig för att göra testet så enkelt som möjligt och bara ha motor kontroll och försöka trimma planet till en vid sväng, jag använde samma utrustning som på Viggen testet: Didel IR mottagare, Fullriver 30mAh lipo.

Provflygning:
Totalvikten hamnade på 4.26gram och eftersom spännvidden är 20cm istället för 15cm så är vingbelastningen lite mer fördelaktig denna gång.
den här gången behöll planet höjden utan problem redan vid första provflygningen, och efter ett par trimflygningar där jag justerade tyngdpunkten fick jag planet att utan problem vinna höjd!
och nu önskade jag att jag haft roder så klart...

Jag är glad att min lilla 20mm EDF fungerade, men jag tror att det blir svårt att bygga ett skala plan som är lätt nog och har tillräckligt med vingyta för att det ska funka, men det var ett roligt expriment och det är gott nog för mig just nu!

Fakta:
motor: 4mm coreless
prop: Silverlit Picoo-z sjärtrotor kapad till ca20mm
mottagare: Didel IR 0,3 gram
batteri: Fullriver 30mAh
edf rör: 25mm långt propeller monterad mitt i, inner diameter ca21mm diameter
spännvidd (flygplan): 20cm
längd (flygplan): 10cm
totalvikt: 4.26gram


Durobatics Viggen fortsättning del:3

Nu har jag monterat min lilla EDF i min Viggen, eftersom jag jag är mest intresserad av att se om den orkar med min Viggen så har jag inte monterat något roder, det blir ett friflygande försök med motor kontroll.

Som ni kan se har jag inte målat undersidan av vingen, silver pennan som jag använde tog slut innan jag var klar!
till motor kontroll har jag valt att använda en Didel IR mottagare som väger ca 0.3gram och ett 30mAh Fullriver lipo ifrån en Silverlit Palm-z. Didel mottagaren har magnet fäste för batteriet precis som Plantraco, men jag tycker det är ett helt värdelöst system där man tappar batteriet stup i kvarten, så jag har satt dit en Microinvent micro kontakt istället.

Här har jag täckt över själva fläkt systemet men lämnat ett stort hål så att motorn ska få ordentligt med luft.

Provflygningen:
totalvikten för hela planet hamnade på ungefär 5.5gram vilket känns lite för mycket men jag hoppades att jag åtminstone skulle lyckas få den flyga planflykt.
tyvärr var mina föraningar korrekta, motorn pep på riktigt bra (skrika skulle vara att ta i) men jag lyckades bara att som bäst få den att flyga i en flack sjunkande bana..

Det är givetvis trist att det inte gick att få den flyga, men jag tycker inte att det var ett helt bortkastat projekt ändå.

måndag 14 december 2009

Durobatics Viggen fortsättning del:2

Efter att jag tänkt mer på min lilla Durobatics Viggen så blev jag mer och mer nyfiken på att veta om ett litet micro fläkt system (EDF) skulle funka, så jag blev helt enkelt tvungen att prova!
jag läste på i ämnet på RCgroups och beslöt mig för att göra ett försök att bygga en i Durobatics.

Själva bygget av röret och motorfästet gick ganska lätt, det svåraste var att få röret helt runt.
en av dom viktigaste bitarna för att få en EDF effektiv är att få propellern/fläkten att gå så nära röret som möjligt.
Jag använde mig av en stjärtrotor propeller och motor ifrån en Silverlit Picoo-z. jag klippte ner propellern till ca 20mm.

Totalvikten för mitt lilla EDF system hamnade på 1.069gram.
nu ska jag bara montera in den i Viggen!

lördag 12 december 2009

Durobatics Viggen

Det blev visst en silver Viggen!
jag har inga trekronors märken eller liknande än, måste köpa ett sånt där special ark som man kan printa egna "water slide" dekaler av, och en ny färgpatron till skrivaren såklart...

Jag vet dock inte om jag kommer så mycket längre än så här med den här modellen, jag skulle gärna göra den radiostyrd, men jag tror inte det känns så realistiskt rent ekonomiskt just nu.

"men om" jag skulle göra den radiostyrd finns det (minst) två vägar att gå:

1. köpa en så lätt mottagare som möjligt, helst mindre än ett halvt gram. eventuellt för att spara lite pengar skulle det vara möjligt att bara använda 2kanaler (skevroder, motor). till en sån setup skulle jag använda en 4mm coreless motor och bygga ett micro 20mm fläkt system av en nerkapad picoo-z sjärtrotor propeller. rent tekniskt skulle det vara den mest intressanta fortsättningen, men det skulle inte vara ett plan med jättebra prestanda, men jag tror nog den skulle flyga.

2. en 6mm coreless motor med en skjutande propeller skulle ge bättre med kraft, och då skulle man nog kunna kosta på sig att ha en 1grams mottagare och då kan man ju även ha höjdroder utan att det kostar skjortan, och det skulle nog vara roligare plan att flyga.

En tredje enklare väg skulle givetvis vara att skala upp planet så att man får plats med en 30mm edf fläkt, och då skulle man även kunna använda billigare mer standard elektronik.


Ny Durobtics Viggen

Jag har inte tagit något beslut om något nytt projekt än, men eftersom jag har lite Durobatics kvar så passar jag på att göra några expriment och lära mig matrialet lite bättre..

Jag hittade "ojimak" en Japansk sida med gratis PDF filer med olika pappersflygplan som man kan vika, där fanns bland annat Viggen och Gripen så jag laddade ner och skrev ut Viggen.
om jag hade haft en bra skrivare skulle jag ha provat att skriva ut direkt på Durobatics, men med min gamla skrivare är jag glad för att jag i huvudtaget lyckades skriva ut på papper!

Jag kalkerade alla delar till Durobatics, eftersom matrialet är så tunt så kan man utan problem kalkera bara igenom att lägga matrialet ovanpå utskriften.

Efter ett par timmars arbete så blev den inte så tokig. 2.6gram, spännvidden är bara 15cm och den glider alldeles utmärkt tvärs igenom rummet!
jag önskar att det fanns en jätteliten fläkt setup jag kunde sätta i den, men en liten pusher prop skulle nog funka bra det med..

Jag gjorde några få ändringar, jag gjorde en solid nos av vit depron eftersom den får ta en del stryk. pappers modellen har dubbla lager på vingar och kanard, men jag använde bara ett lager durobatics på kanard vingarna, och på huvudvingen förstärkte jag bara framkanten med dubbla lager istället för att ha dubbla lager på hela vingen.
på dom ställen där det är flikar som överlappar så valde jag att limma en tunn remsa på insidan istället, eftersom durobatics är tjockare än papper så skulle en överlappning synas mer.

Nu ska jag bara köpa färgpennor att måla den med!

Nu är jag sugen på att bygga fler modeller!
Ojimak har en massa fina modeller på sin sida som är gratis att ladda ner,och han skriver att alla modeller är gjorda för att flyga (även när dom är gjorda av papper).
hittar man inte vad man söker på Ojimaks hemsida så kan man alltid kolla på Fiddlersgreen.net som just nu har 3st gratis nerladdningar för nya kunder!

onsdag 9 december 2009

Nytt projekt med budget krav..

Jag har för tillfället inget nytt projekt vilket känns lite tråkigt, så jag håller på och sammanställer en lista för att se vad jag eventuellt skulle kunna göra:

I. en ny IR budget vardagsrums flygare som är lite mindre och snabbare än min förra, av Palm-z eller stingray elektronik för att hålla ner kostnaden.

II. en IR slowflyer i 1grams storlek (målet är så klart att komma under 1gram), kräver mycket mer jobb men inte så stor budget eftersom jag skulle behöva göra det mesta själv.

III. en ornithopter (med flaxande vingar), jag har aldrig gjort en sån förut så det skulle vara lite utmanande. jag skulle antagligen använda palm-z elektronik till en sån även om Plantraco eller Microinvent 3kanaler skulle vara att föredra.

IV. ett lite större micro plan med 30-40cm spännvidd som jag kan använda en 5grams borstlös motor till eftersom jag har ett par såna liggandes.

V. ett mindre skala plan i "pistachio" eller 1/72 skala beroende på förebild, lite dyrare än ovanstående projekt eftersom det krävs lite mer special prylar.

VI. en ny Quadrocopter, ligger lite utanför min budget, men jag har fått ett erbjudande att köpa en kommande quadrocopter byggsats till ett förmånligt pris, men det är fortfarande mycket pengar för mig...

Är det någon som har något annat förslag på lämpligt projekt eller önskemål om att jag ska bygga något av dom på listan så är jag öppen för förslag!

tisdag 8 december 2009

Durobatics Fokker D.VII klar!

Mitt första Durobatics bygge är klart!
jag ska ta bättre bilder i dagsljus i morgon, men just nu få dom här duga..


Nu ska jag bara hitta en bra dag att provflyga den på!
när jag började det här bygget var det tänkt som ett "LRF" flygplan jag skulle kunna flyga med i vardagsrummet, men nu är jag inte så säker på att det kommer gå..
hur som helst vill jag provflyga den ute först för att se hur den flyger innan jag bestämmer mig för om det är möjligt att flyga den inne.
jag tror att jag skulle ha behövt en lättare mottagare och motor för att kunna flyga med den hemma, men det känns helt okej att det "bara" blev ett riktigt RC flygplan som väger 12.21gram!

Fakta:

Spännvidd: 27cm
Längd: 20cm
Vikt: 12,2 gram
Motor: Brushless outrunner 2gram 7700kv
Mottagare: Microinvent Minor eco 35mhz 3kanaler
Propeller: Microinvent MCF3222 kolfiber
Actuator/servo: 2x Microinvent MCA1 (höjd+sidroder)

måndag 7 december 2009

Durobatics Fokker D.VII fortsättning del6

Jag har gjort hjul till min Durobatics Fokker D.VII.
jag laminerade 1mm balsa och 3mm vit depron, och i centrum har jag ett plaströr så att det inte ska nötas upp och förhoppningsvis rulla lite lättare.
anledningen till att jag laminerade balsa och depron är för att depron är för skört för att fungera bra som hjul, men är lättare att skulpera än balsa så jag valde en blandning!

söndag 6 december 2009

Ny liten E-flight helikopter!

28 gram väger E-flights nya lilla Blade MSR helikopter, vilket är ungefär 10gram mindre än Walkeras minsta! jag har inte haft chans att få prova den, men av vad jag hört så ska den vara väldigt stabil, trots att det är en "riktig" helikopter och inte en coaxial.
den här helikoptern säljs utan radio så man behöver en Spektrum radio eller en JR DSM2 för att kunna flyga. gillar man micro flyg är det ju helt klart en Spektrum radio man ska ha nu förtiden, jag vet inget annat märke som har så många små mottagare och flygplan/helikoptrar som funkar till deras system!
jag inte är jätte förtjust i helikoptrar, men när dom är så här små blir man ju ändå sugen på att skaffa en!

Helikoptern kommer helt förmonterad och färdig att flyga när man köper den, och som man kan se på youtube filmerna på mft.nu så är det extremt enkelt att byta delar och ställa in helikoptern ifall olyckan skulle vara framme!
Som man ser på bilden är det coreless motorer både till huvudrotorn och till stjärtrotorn.
mottagaren har två stycken inbyggda linjära servon liknande dom som finns i spektrums mottagar serie.

Det följer med 2st batterier och en laddare som kan ladda 4st batterier samtidigt!
man driva laddaren med 4st batterier eller adaptern som följer med.

E-flight Blade MSR finns att köpa hos MFT.NU

lördag 5 december 2009

Durobatics Fokker D.VII fortsättning del5

Alla stag är på plats och totalvikten för hela planet är nu uppe i 11.85 gram.
nu saknas bara hjulen och den lilla vingen som sitter på hjulaxeln..

Det var inte helt enkelt att få dit alla stag, men jag tror jag fick dit dom hyfsat skalalikt, dom ska egentligen vara något tjockare men jag är nöjd med hur dom ser ut så jag kommer nog inte ändra något.

Fortsättning följer...

fredag 4 december 2009

Framtids Planer..

Mitt Fokker bygge börjar närma sig slutet och jag börjar redan smida nya planer, jag har minst två nya micro projekt som jag verkligen skulle vilja genomföra. men jag behöver en (eller helst två) MicroInvent eller plantraco mottagare för att kunna genomföras, och det är inget som julbudgeten tillåter tyvärr...

Eftersom jag dessutom snart står utan jobb så känns framtida projekt lite osäkra i huvudtaget just nu, jag hade höga förhoppningar om att det problemet snart skulle vara löst, men efter gårdagens besked så visade det sig att jag får börja om ifrån början.

Jag har jobbat dom senaste åren som Verktygsmakare/prototypmakare med special inriktning på trådgnistning. men nu har företaget jag jobbar åt fått för sig att flytta utomlands och lägger ner all verksamhet i Sverige, så nu har jag tre månader på mig att hitta ett nytt jobb.
jag gillar verkligen att jobba med det jag gör, och skulle gärna hitta ett nytt liknande jobb, men det verkar inte vara så lätt just nu, så jag funderar på om jag kanske skulle jobba med något helt annat istället, min fru brukar alltid säga att jag borde bli säljare, så vi får väl se vad det blir...

Durobatics Fokker D.VII fortsättning del4

Jag fick en spruta mot svinis häromdagen, fick ganska ont i armen dagen efter, så det blev inte mycket gjort igår, men idag tog jag nya tag!
Dags att börja med vingstöttor till min Fokker d7, men innan jag börjar med dom så gjorde jag två mallar i 3mm depron som ska hålla över vingen i rätt vinkel och på rätt plats medan jag jobbar med vingstöttor och liknande.

Jag punktlimmade fast mallarna först på undervingen, jag gjorde två "mått" bitar som ligger an mot kroppen, det gjorde det lättare att sätta båda mallarna lika långt ut på båda vingarna, när jag hade mallarna på plats pillade jag bort "mått" bitarna.
när mallarna var fast limmade på undervingen limmade jag även fast övervingen, även den med bara några punkter eftersom jag ska ta bort mallarna sen.

Jag trodde jag skulle använda 0.5mm kolfiber till alla vingstöttor, men jag råkade ta 0.7mm istället... det spelar ingen större roll, och nu tror jag dock att jag hoppar över att klä dom med durobatic för att få dom i skala tjocklek.
jag har tryckt igenom kolfiber staven igenom vingen/kroppen och sedan lagt en droppe CA lim som låser fast kolfiber staven, och när limmet torkat klipper jag av pinnen i rätt längd.
på vissa ställen där två kolfiber pinnar möts tänker jag även linda ett par varv med nylontråd för att förstärka konstruktionen lite.
jag ska även göra landstället på samma sätt, men jag har inte bestämt mig för vad jag ska tillverka hjulen av än.

Forstsättning följer...

onsdag 2 december 2009

Budget slowflyer film!

Jag skruvade fast min videokamera på min gamla skateboardhjälm idag!
jag tänkte egentligen använda den för att kunna filma min SuperJet, men jag passade på att träna att filma lite med min Budget slowflyer.

Här är några klipp, det tog några försök innan jag lyckades hålla planet hyfsat i bild..




Det är lite svårt att filma något som är nästan helt genomskinligt, men ni får en idé om hur den flyger iallafall. som ni kan se på filmen så har planet bara en vinge igen, efter mycket provande fram och tillbaks kom jag fram till att jag tyckte att den flög bättre med en vinge!
framförallt tycker jag den "mark" startar lättare med bara en vinge.

tisdag 1 december 2009

Durobatics Fokker D.VII fortsättning del3

Jag har lött ihop all elektronik till min Fokker D.VII nu.
Motor, fartreglage, och mottagare sitter nu ihop, motorn går även åt rätt håll (det gjorde den inte på första försöket som vanligt).
som jag sa i ett tidigare inlägg så tog jag bort kontakterna på fartreglaget och lödde sladdarna direkt på kretskortet, sladdarna som går mellan mottagare och fartreglage är en vanlig servosladd, jag önskar att jag haft något tunnare men den får duga eftersom den ändå inte är så lång.

Totalvikten är uppe på 10.84 gram, och jag gissar att jag hamnar omkring 11-12gram när vingstöttor och landställ är på plats vilket ändå känns som en helt okej vikt.
batteriet är ett 50mAh Fullriver lipo, jag tror jag kommer byta till 30mAh senare, men dom var slut när jag skulle beställa.

En dålig bild som försöker illustrera hur jag har monterat fartreglage och mottagare..
mottagaren och fartreglaget väger ungefär lika mycket så jag har valt att montera dom på varsin vägg, sladden mellan fartregalge och mottagare är anpassad för att precis räcka.
i överkanten syns batterikontakten som går till fartreglaget, den sladden satt ifrån början monterad på mottagaren men eftersom jag använder borstlös motor och externt fartreglage så sitter sladden kopplad på fartreglaget istället.

Här är en bild på hur motorn ser ut när den är monterad.
som jag nämnde tidigare så följer det inte med någon propeller adapter till den här motorn, så jag har fått hitta på en egen. motor axeln är 1mm ( 0.98 enligt mitt digitala skjutmått) och propeller hålet på min kolfiber propeller är också 1mm, det låter som det är en bra match men kolfiber propellern är så tunn att den behöver något att ligga an mot.
av en tillfällighet hittade jag ett litet drev ifrån en kp00 växel som passar perfekt på motor axeln och det är ett lagom stöd till min propeller, jag hade önskat drevet var något mindre men man kan inte få allt...
när jag är klar med modellen tänker jag limma fast propellern mot drevet.

Nästa steg är att börja med vingstöttor till den övre vingen, inget jag har längtat till på den här modellen eftersom förebilden har en ovanligt komplicerad konstruktion...

Fortsättning Följer...