måndag 23 november 2009

Durobatics bygget har börjat!

Efter en massa velande fram och tillbaks tog jag tillsist ett beslut om vilket plan jag ska bygga!
Jag valde att bygga en Fokker D.VII i peanut skala, anledningen till att jag valde Fokker D.VII är förutom att den har många färgranna förebilder att välja mellan är att den även är en ganska enkel model att bygga och med stor vingyta.
anledningen till att jag valde Peanut skalan tillsist är för att det känns lockande att bygga en tre kanals modell och att jag känner att det är större chans att lyckas få den så långsam så att det går att flyga den hemma (som var ursprungs idéen).

jag har valt att jobba med främst durobatics tunnaste matrial som är 0.025" (0.635mm) till denna modell. som ni kan se på bilden så försöker jag illustrera hur tunt matrialet är genom att visa att man praktiskt taget kan se igenom det!
annars är Durobatics väldigt likt Depron, men Durobatics har bara en fin sida och baksidan är lite skrovlig. bra att tänka på när man jobbar med Durobatics är att matrialet har har "fibrer riktning" som gör att det är lättare att böja åt ett håll (och styvare åt det andra).

Innan jag började bygga letade jag reda på en treplans skiss på nätet och photoshopade den till den storlek jag ville ha planet i, och sen är det bara att klippa ut mallar och rita av dom på durobatics skivan.
här har jag börjat med kroppen, kropps sidor, spant och och botten är på plats!

Nu är även överdelen på plats!
den var lite krångligare att räkna ut storleken och formen på, men ändå förhållandevis enkelt jämfört med kroppen på en Albatross V som har helt rund kropp som jag först tänkte bygga...

Vingar, fena och stabilisator är också utskurna!
fena och stabbe fick dubbla lager Durobatics för att få lite stabilitet, vingarna fick bara en förstärkning i framkant med dubbla lager. nu i efterhand undrar jag om jag inte borde ha beställt den tjockare varianten av durobatics (0.05" = 1.27mm) till fena och stabbe istället för att limma ihop två lager.
vikten för alla delarna hamnade på ca 3.9gram, jag räknar med ytterligare lite vikt när motorfäste, landställ och vingstöttor är klara.

Om mina beräkningar håller så räknar jag med att hela planet flygklart med all elektronik,motor och batteri kommer väga omkring 9gram, eventuellt närmare 10g om jag väljer en större motor.
Jag hade hoppats komma ner lite mer i vikt men det skulle öka kostnaden för projektet med minst 1000kr och det känns inte riktigt värt det, eftersom jag ändå bara skulle spara 0.6gram!

Fortsättning Följer...

2 kommentarer:

  1. tjusigt:) kom och tänka på en sak vad hände med din anndra foker / ANDRÉ

    SvaraRadera
  2. Tackar!
    hehe, tänkte också på den häromdagen, jag ska avsluta det bygget snart har jag tänkt (var ju snart ett år sen jag började bygget så det är väl på tiden).
    vingstöttor och landställ måste konstrueras om och förstärkas, orginal konstruktionen var larvigt vek, men annars är det inte mycket kvar att göra.

    SvaraRadera