Multicopter styrkorts guiden

Färdiga att flyga system

DJI
DJI Wookong, enligt mitt tycke det bästa som finns på marknaden just nu, även väldigt enkel att ställa in och justera inställningar. Alla sladdar och kontakter är klara och ingen lödning behövs för att koppla ihop allt.
Har tre flyglägen: Manuell är som dom flesta styrkort och lämpar sig för om man vill busflyga.
Attimode så får man hjälp att hålla höjden med barometern, och gas spaken ställs i mitten när man nått den höjd man vill stanna på och sen sköter styrkortet motor regleringen när man flyger omkring.
GPSmode för man även hjälp att hålla positionen när man vill stå still, eller vid händelse av signal bortfall så kan Failsafe läget även flyga hem och landa multicoptern.

DJI Naza är en enklare variant som saknar GPS men som annars är lik Wookong systemet.

Programering och val av modell:
DJI styrkorten kopplar man in i datorn  med medföljande USB sladd och där använder man ett lättanvänt program där klickar i och väljer vilken typ av multicopter man har och andra inställningar som man kan göra. 

FYEtech 
FYE91 är ett enklare styrkort som inte kräver någon dator när man ställer in det utan alla inställningar görs med tre stycken skruvpottar på styrkortet (samma som KK).
Jag har inte haft tillfälle att testa det här styrkortet så jag låter det vara osagt om hur flygegenskaperna är.



Styrsystem som kräver lödvana


Styrkort som kräver viss lödvana och behöver programeras i datorn och i vissa fall ändra i koden.
Multiwii: Quadrino, Flyduino, Crius, Viacopter
KK, Eagle, Arducopter, Mikrokopter.

Samtliga system ovan kräver beroende på utförande att man har viss lödvana och har lite datorvan så att man kan använda olika programmerare och program för att ändra i kod.
Multiwii  finns i många olika utföranden och kan byggas helt själv eller finns i färdiga paket som Quadrino och Crius, Viacopter. beroende på utförande så kopplas styrkortet in i datorn med hjälp av en FTDI USB sladd eller bara en mini USB, och där kan man ändra i arduinokoden för att kunna välja modell och styrkorts typ.
För att ställa in styrkortet så används ett program som kallas GUI.

KK finns också i många olika utföranden, men vanligast nu är att man köper färdigbyggda styrkort.
för att ändra modelltyp så krävs det att man har en AVR programmerare så att man kan ladda upp ny programvara. För att ställa in multicoptern så finns det tre skruvpottar på styrkortet som man får skruva på tills att den flyger som man vill.

Eagle N6 är lik KK styrkortet men här behöver man ingen programmerare för att välja modelltyp utan det görs med dip switchar på styrkortet.

Mikrokopter är i mitt tycke det krångligaste och minst användarvänliga systemet och även det system som kräver mest lödning. Dessutom är det svårt att hitta vettiga förklaringar på hur sakerna ska sitta ihop, men slutprodukten är ett väldigt kompetent styrkort med mycket utvecklings möjligheter.

Arducopter är ett "gör det själv kort" ( DIY ) som är under ständig utveckling och som är lik Multiwii fast med möjlighet att använda mer avancerade sensorer som GPS och Sonar sensorer och har även programvara för att själv kunna flyga en förprogramerad rutt.


Flygning
Innan man väljer styrkort så bör man tänka på vad man vill använda sin multicopter till:

Funfly: då är Multiwii det styrkort du vill ha!


Enklare video eller fotoflyg: så duger det med vilket styrkort som helst, vill man Flygfota bör man välja ett styrkort även har accelerometer.


Seriöst Fotoflyg: så är det DJI Wookong eller Mikrokopter du bör välja.


UAV projekt med möjlighet till förprogramerad rutt "Waypoint flying" : DJI Wookong med M-view+ Click & Go+ datalänk, Arducopter med data länk, Mikrokopter med datalänk.