tisdag 28 juli 2015

Baja FPV Buggy del:6 "Avslutning av bygget"

Jag gjorde en antenn till videosändaren, det är en vanlig coaxial kabel där den sista delen blir antenn genom att skala bort höljet. Den frilagda delen ska vara 12.92mm för att passa till 5.8Ghz.
Jag tycker inte det känns nödvändigt med en clowerleaf antenn till en bil eftersom den sällan lutar ändå.

5.8Ghz 200mW Videosändaren på plats i sin låda, antenn skruvas på från utsidan.

Mobius kamera bredvid föraren, fartreglage framför mobius, 3s Lipo FPV batteri bredvid fartreglage. lade även till en strömbrytare till videosändaren för att minska onödig användning av videosändaren.

En liten grå antenn sticker upp ovanför stötdämparen på bilden. det är både 5.8Ghz och 2.4Ghz till RC radion tillsamans i krympslang. knappast optimalt men fungerar okej så här långt!


Jag har även sytt skyddsnät till förarutrymmet.

Jag är helt klart nöjd med resultatet. Det skriker inte FPV bil om det och den känns ganska skalalik Baja Buggy förebilderna ifrån 70-talet fast i en modern tappning.


Tyvärr blir det lila störningar i bilden, jag är ganska säker på att det är pågrund av förlängnings sladden till kamera sensorn. Ska undersöka om jag kan göra något åt det.


torsdag 23 juli 2015

250 FPV Race V2 "Video"

Varje gång jag sätter mig i bilen för att komma ut och flyga så börjar det regna...
men jag har fått några flygningar med nya 250 quadcoptern iallafall!
Den flyger väldigt bra utan att jag har lagt allt för mycket tid på PID trimning. Framförallt tycker jag att den klarar snabba 90graders svängar bättre än tidigare. Ramen har blivit ordentligt hållfasthets testad och har klarat sig helt utan anmärkning.


Ready To Fly Quads L2204 2300KV
BLHeli 20A opto Oneshot
5x4.5 HQ propeller

söndag 19 juli 2015

250 FPV Race V2 "400mW 5.8Ghz FPV och tokstrul"

Jag har varit på semester och det har därför varit lite klent med uppdateringar på sistone...

I samband med att min 4s 250 FPV Racer började bli klar så dök min Boscam FT953 400mW 5.8Ghz mini videosändare upp. Självklart ville jag även använda den, så jag gjorde en ny FPV sladd eftersom kontakten inte var samma som på min 200mW videosändare. Den hade även en annan antennkontakt, vanligtvis brukar det vara RP-SMA på "Kina" märken och SMA på Fatshark/Immersion RC.
Men denna har SMA antennkontakt vilket i mitt fall var tur eftersom jag även gjorde en ny antenn upptäckt. Jag har använt två olika typer av Kina clowerleaf antenner eftersom jag hade RP-SMA på videosändaren och SMA på Fatshark FPV videomottagaren. Tänkte alla Kina antenner var lika inuti men med olika plastskydd. Av en slump öppnade jag antennerna och såg att dom var helt olika både i form och i vilken polarisering dom hade (höger och vänster). Det förklarar varför jag tyckte att jag hade lite mer störningar i bilden än vad jag borde ha. Jag tänkte bara att det var kass kvalitet på antennerna. Anledningen till varför jag ville testa 400mW är att jag flyger mer i skogen numera och med lite högre effekt så får man bättre penetrationsförmåga vid såna förhållanden. Givetvis blir även räckvidden lite bättre, men det är inget jag kommer utforska. Vill man öka räckvidden så är det bättre att välja en annan typ av antenner än att öka effekten på videosändaren.

Men åter till installationen av videosändaren, jag hade inga tankar på att det skulle bli några problem att byta videosändare och det var givetvis ett misstag. Det var inga fel på videosändaren men det visade sig att min 12v voltregulatorn inte orkade driva den nya kraftfullare videosändaren. Jag hade tre alternativ, beställa en ny kraftfullare voltregulator och vänta. Mata videosändaren med 4s som den enligt specifikation ska klara eller svälja stoltheten och köra 3s och inte använda 12v regulatorn. Jag var otålig och ville flyga så jag valde det sista... Jag fortsatte att använde 5v voltregulatorn till att driva Naza32, Micro MinimOSD och RC mottagaren men använde bara resten som en powerdistribution board. Anledningen till att jag inte ville köra videosändaren på 4s är att mini versionen har ganska minimalt med kylning och blir ganska varm som det är, jag tänker att den blir ännu varmare om den måste ta hand om extravolt.




 Som man kan se så är öglorna vinklade åt olika håll och har olika mycket vinkel på öglorna.



Återkommer med flygrapport inom kort!

fredag 10 juli 2015

250 FPV Race V2 "Slutmontering och Cleanflight" del:2

Kolfiber leder ström! lätt att glömma men nu lär jag inte glömma det på ett tag...
Jag monterade power distribution board mot kolfiber plattan med distanser med metall, det var en dum ide på flera plan! När jag kopplade in batteriet första gången så kom det obehaglig rök och paniken och obehaget infann sig snabbt. Jag insåg snabbt att det berodde på att distansen och kolfibret orsakade en kortslutning. lösningen var att lägga dubbelhäftande tejp under power distribution board som isolation och att använda plastdistanser.

På bilden ovan syns fel distanser

 Jag gjorde en kolfiber platta att montera Naze32 styrkortet ovanpå powerdistribution. Framtill syns även LC filtret som jag har kopplat till 12V och som ska användas till FPV utrustningen.


 LC filter ifrån ReadyToFlyQuads.com för att ta bort störningar i bilden som kan uppkomma när man använder samma strömkälla till motorer och FPV. 


 Allt fick plats men det var trångt! Jag har FPV vidosändaren tillfälligt under Mobius kameran eftersom jag inte orkade göra en ny sladd till videosändaren. Jag ska snart testa en ny videosändare och gör en ny sladd då så att jag kan flytta videosändaren längstbak. Ska även skaffa nya leds men tänker nog kanske skaffa NeoPixel leds som är lite mer interaktiva.



Första provflygningen skedde bara på tomten för att se om den i huvudtaget flög, det gjorde den men inte särskilt bra. Satte igång med PID trimning men fick den inte att flyga som jag tycker att den borde flyga. Jag hittade väldigt lite information om andra som använt Oneshot i Baseflight. Dom flesta använder Cleanfligt som är en annan gren av Multiwii/Baseflight koden.
Jag valde tillsist att testa byta till Cleanflight. Det var helt odramatiskt och enkelt att byta. Jag laddade ner appen i Chromestore och sen var bara att välja Firmware och klicka "ladda upp". Cleanflight appen påminner mycket om Basefligth appen så det var lätt att komma igång. Jag började med att provflyga med standard PID inställningen och den flög redan nu mycket bättre än vad jag fått till med baseflight (med Oneshot).
Nu ska jag bara göra FPV premiären också för att se hur den verkligen flyger!

tisdag 7 juli 2015

250 FPV Race "nya bygget börjar" V2 del:1

Nu har det börjat komma delar till min nya 250 FPV Race quadcopter "version 2".
Den nya ska ha 4s batteri och den kommer ha dom nya BL Heli reglagen med Oneshot125. I övrigt så kommer det mesta vara likt den gamla. Jag är väldigt nyfiken på dom nya fartreglagen och den aktiva dämpningen som programvaran i Oneshot125 erbjuder. Aktiv dämpning innebär att istället för att motor/propellern snurrar fritt så bromsar fartreglaget motorn och på så sätt når propellern sin målhastighet snabbare och mer exakt. 

Ramen jag kommer använda är en Diatone Blade85 i 250 storlek. Den här har till skillnad mot min gamla ram ingen inbyggd power distribution och är enligt specifikationen helt i Japansk 3K kolfiber istället för glasfiber. Eftersom jag ändå ska använda två Bec som tar ner volten till 12V och 5V  så känns det mer naturligt att använda ett power distribution board.  12V är till CCD kamera och videosändaren. 5V är till RC mottagaren eftersom fartreglagen är opto reglage utan inbyggd bec. Jag behöver även 5V till Micro Minim OSD. Kolfiberdelarna är väldigt fint utskurna, tyvärr hade aluminium distanserna som håller ihop ramen väldigt dåliga gängor och kan inte användas. Banggood som sålde ramen har lovat att skicka nya distanser utan extra kostnad vilket jag är tacksam för. Ramen är väldigt lätt (ca 90g) men jag är orolig för att den kanske är lite väl klent byggd.

Motorer och fartreglage köpte jag ifrån ReadyToFlyQuads.com. Motorerna har samma specifikation som mina gamla Emax motorer som jag har varit väldigt nöjd med, men eftersom jag fyllt några av dom med lera ett par gånger så tänkte jag att det var dags för ett par nya när jag ändå ska bygga om allt. Precis som Emax motorerna så levereras dessa i CW och CCW (Clock Wise och Counter Clock Wise). Nu har jag lärt mig den hårda vägen att CW och CCW bara står för vilket håll propellermuttern är gängad inte vart dom ska sitta.  En CW motor ska med andra ord snurra propellern CCW för att muttern inte ska snurra upp sig.
Fartreglagen BL20A är väldigt små jämfört med mina gamla reglage (som också var små) och väger enligt uppgift bara 2g utan sladdar. Dom här reglagen ska klara 4S vilket var mitt skallkrav, att dom dessutom ska klara upp till 500Hz throttel signal gör ju inte saken sämre. En annan funktion som jag gillar som som finns i BLHeli reglagen är Beacon mode som innebär att quadcoptern börjar pipa om ingen spak-input ges på 5min (eller den tid som ställts in). Kan underlätta när man går och letar i högt gräs.


 
Ready To Fly Quads L2204 2300KV


 Nya BLHeli 20A opto överst och Emax 12A SimonK under


Power Distribution och Voltregulator till 12V och 5V


Diatone Blade80 Kolfiberram


fredag 3 juli 2015

Tiltdrone

Jag blev nyligen tipsad om Tiltdrone, och det är helt klart en intressant produkt!
Tilt mekanismen gör att kroppen/ramen alltid ligger horisontellt, och det finns två fördelar med det: man ser alltid vart man flyger, kameran tittar inte ner i backen om man flyger fort framåt och tittar inte i himlen om man hovrar med en kamera som är vinklad uppåt som är vanligt på Racequads.
Den andra fördelen är att luftmotståndet mycket lägre eftersom ramen alltid ligger i optimal vinkel. Nackdelen blir förstås att tilt mekanismen kostar i vikt och gör konstruktionen lite mer komplicerad än på en vanlig quadcopter. Jag fick iallafall ett ordentligt sug att prova en, tyvärr verkar den vara slutsåld i deras shop för tillfället. Jag blev dessutom glatt överraskad när jag insåg att den görs i Sverige.

http://www.tiltdrone.com/