söndag 28 juni 2015

Baja FPV Buggy del:5 "Förar test"

Jag har målat föraren och nu har jag även testat föraren på plats.
Ratt och händer är mer ur fokus än vad jag räknat med, men det är dock ok.
Servot rör sig mer när det inte sitter på plats i bilen. Väl på plats i bilen klämmer överdelen på karossen fast servot. På filmen kan man se några störningar i bilden, och jag antar ett det beror på förlängnings sladden.






lördag 27 juni 2015

Race quad "FPV kameralutning"

Jag har tänkt att jag ska ändra kameralutningen på FPV kameran, men har inte hittat långa M2 skruvar. Har haft några andra idéer men allt verkade krångligt.
I fredags hade vi "Drönar junta" på jobbet (jag hjälper arbetskompisar att bygga egna drönare). Och en arbetskompis knäckte nöten på ett otroligt enkelt genialt sätt! 4st Avklippta toppspinnar/rör och 8st små buntband. 

Man väljer vilken längd man vill ha på pinnarna, sticker igenom ett buntband ifrån botten (bakom CCD kamera) och igenom plattan som kameran ska fästas mot. där tar man buntband nr2 som låser kameran på plats! Klipp buntbanden!


Jag valde att ha dubbelt så långa pinnar över för att få kameran att titta upp, ska se om det räcker eller om jag vill ha mer vinkel. Med hjälp av pinnarna kunde jag flytta tillbaka kameran och på så sätt skydda kameran lite.

Olika topps har olika tjocklek på rören, dom jag valde var lite tunna så att jag var tvungen att använda en mutter som bricka för att förhindra att pinnen trycks igenom hålet på monterings plattan.
Tjockare rör är att föredra med andra ord!

måndag 22 juni 2015

Baja FPV Buggy del:4 "Föraren får armar"

Armarna har varit en tankenöt som jag gått och grubblat över en längre tid. Har funderat på kulleder och alla möjliga krångliga lösningar, men tillsist valde jag en enklare väg än vad jag först tänkt.

 Jag använde vanlig sladd med silikonhölje som armar. Sladden böjer sig lätt men har fortfarande lite styvhet, jag provade att öka volymen och öka styvheten på över/underarm med hjälp av genomskinlig krympslang (hade nog inte varit nödvändigt). lämnade armbågen fri för att få en mjuk och rörlig arm.


Klädde armen med latextyg som är vänt ut och in (blanka sidan inåt). fördelen med det tyget är att det inte repar upp sig och därför behöver inte kanterna sys upp. Jag limmade ihop tyget runt armen och fäste det i axeln. Är ganska nöjd med resultatet, nu måste jag skaffa färg till resten av föraren.


Fortsättning följer...

lördag 20 juni 2015

Baja FPV Buggy del:3

 Jag har inte visat några bilder ifrån mitt Buggy bygge än, jag hade planer på att hålla på det tills den blev helt klar men så kunde jag inte hålla mig. Den är långt ifrån färdig men jag tänkte jag kan visa vad jag gjort så här långt.

Jag vill ha ett skalriktigt utseende och jag visste redan ifrån början att jag ville byta stötdämparna mot något mer skalenligt. Fram bytte jag till Tamiya Wild One dämparfästen för att kunna använda vanliga dämpare. Bak gjorde jag egna aluminiumfästen för att kunna använda dubbla dämpare.
Jag gjorde även kofångare och tak i aluminium.


Jag beställde en 3D utskriven motoratrapp ifrån Shapeways.com. Eftersom jag ville ha både atrappmotorn och den riktiga elmotorn svart, så jag skaffade en "RS540 Tamiya Sport tuned" motor.


 Jag ville ha ett resevhjul snett ovanför motorn, så jag gjorde ett aluminium fäste till det. Tog ganska lång tid och många försök att lista ut hur jag skulle göra det fästet utan att det blev allt för fult.
Monterade vita sladdar på fördelaren på atrappmotorn för att öka skala känslan.

På originalbilen finns det en låda bakom föraren som har plats för RC mottagerens batterier, jag tänkte använda det som ett utrymme för FPV videosändare istället. Jag tänker att den behöver ordentligt med kylning så jag skaffade två små 25mm grafikkortsdatorfläktar. Jag gjorde två hål för fläktarna och skaffade ett fint nät.


Fläktar på plats.

Nät och fläktar på plats. 


Jag skrev i ett tidigare inlägg hur jag moddade en Mobius kamera med en förlängnings sladd till kamera sensorn. Nu monterade jag in kamerasensorn i huvudet på föraren som nu är en modern cyklop.

 Jag vill även att ratt och armar rör sig när jag styr för att öka realismen. Jag monterade ratten på ett 5gram servo. Nu ska jag bara lista ut hur jag ska göra rörliga armar som följer med rattens rörelser.


Fortsättning följer...

torsdag 18 juni 2015

Mobius + 20cm förlängningssladd

Det brukar inte ta lång tid innan saker skruvas isär när dom hamnar hos mig, men den här gången kan det kan vara nytt personligt rekord. Denna stackars Mobius HD kamera skruvades isär samma dag som den kom. Anledningen denna gång var att jag ville testa att sätta kamerasensorn på en 20cm lång förlängnings sladd. Kameran är förvisso ganska liten, men med kamerasensorn på en sladd så blir det ännu mer möjligheter att montera kameralinsen där man vill ha den. Nackdelen med förlängningssladden är att risken för störningar i bilden ökar, men på dom första testerna så verkar bilden okej.

 Mobius HD kamera + 20cm förlängningssladd inköpt på Ebay.

 Kameran sitter ihop med två skruvar, sensorn sitter löst i plastchassit. inga som helst konstigheter att montera sladden.

Monterade ihop kameran igen, ställde sladdkontakten i samma spår som kameran var instucken i så att sladden sitter säkert och inte riskerar dras loss.


onsdag 17 juni 2015

FPV Racing Airgates

Nu när jag har en fungerande race quad och dessutom börjar bli lite varm i kläderna så börjar tankarna på att skaffa banhinder/airgates bli aktuella. Jag tänker att det borde vara ganska enkelt att knåpa ihop av VP rör och en bit tyg.  Men det är väldigt lockande att bara beställa färdiga på: www.hoverspeedrc.co.uk/


tisdag 16 juni 2015

Svensk spotting

Förr minns jag att man alltid blev lite extra glad när man såg en Volvo eller en Saab i någon film, nuförtiden blir jag lite extra glad när jag ser att en svensk drönare används i en produktion.
Brain farm använder Aerigon ifrån Intuitive Aerial flitigt i sina produktioner, blandannat i "We Are Blood". 





250Racer försök nr2

Det har varit lite tyst om mina egna byggprojekt på sistone, men delarna har börjat komma till min FPV RC Buggy och bilderna på bygget kommer snart. På drönarsidan hade jag planer på att modifiera min 250 quad till 4s, men nu börjar jag tänka att det vore roligare att bygga en ny istället! Det finns saker jag skulle ha velat göra annorlunda och nu har jag chansen att börja om (två är väl dessutom bättre än en?). Jag köpte en billig Kolfiberram som jag tänkte ha som grund, men nu är jag inte säker på vill använda den, men jag återkommer till det senare.


måndag 15 juni 2015

Underground Drone Racing

Jag såg ett reportage i Gizmag om "Underground Drone Racing".
Alltid kul med positiva artiklar om drönare eller "Roto Cross" som jag hört att en del vill kalla det.

tisdag 9 juni 2015

Flygförbud över Stockholm på lördag



Såg Just i DN att det är flygförbud för "flygplan och helikoptrar även så kallade drönare och modellflyg", från klockan 12 till klockan 20 (Då Prinsen gifter sig med Sofia).

Inga konstigheter egentligen, men tyckte att det var intressant att dom även lade till modellflyg och inte bara drönare som brukar vara brukligt i media. Mycket av det som klassificeras som drönare i media är ju egentligen bara vanligt modellflyg. Om jag inte missförstått så kallar dom ju till och med barns herrelösa heliumballonger för drönare när dom hamnar i olämpligt luftrum...

Drönare/Modellflyg är vad jag förstår alltid förbjudna att flyga över Stockholm under den tid då flygtrafiktjänsten är öppen (om man inte söker speciellt tillstånd). Man  kan kolla på LFVs Drönarkarta om man vill veta mer exakt var flygplatsernas kontrollerade luftrum är. Personligen tycker jag det är lite förvirrande med alla olika benämningar, men det mesta hamnar under "Obemannade luftfartyg" som enligt LFVs hemsida innefattar: UAV, UAS, drönare/drones, RPAS, modellflyg, radiostyrt flyg. Men att likställa allt modellflyg kan jag tycka är lite orättvist, och dessutom finns det väl ett antal modellflygklubbar som flyger inom den förbjudna zonerna på Drönarkartan?  

Jag tycker det är viktigt att följa regler och lagar, men just nu känns det som att lagstiftningen är lite väl fyrkantig och hänger inte riktigt med i samtiden. Många experter förutspår att drönarindustrin är det nya svarta, så om Sverige ska kunna hänga med i utvecklingen så är det nog lämpligt att man ser över lagstiftningen snarast om det ska vara möjligt att utveckla och använda produkterna i Sverige.


Generella regler för Obemannade Luftfartyg

Oavsett vad syftet med flygningen av det obemannade luftfartyget är så gäller följande övergripande generella regler.
Luftfartyget får inte manövreras på ett så vårdslöst eller hänsynslöst sätt att andras liv eller egendom utsätts för fara. Att till exempel flyga över folksamlingar kan vara att utsätta andras liv eller egendom för fara och ska därför undvikas.
Luftfartyget måste alltid vara väl inom synhåll för föraren. Detta innebär att luftfartyget inte får vara längre bort eller högre upp än att dess position och färdriktning tydligt kan observeras av föraren själv, utan hjälp av kamera, kikare eller andra hjälpmedel. Den maximala avstånd rekommenderas inte överstiga 500 meter i sidled och är begränsad till 120 meter i höjdled om man inte har tillstånd från Transportstyrelsen. Det omgivande luftrummet ska övervakas visuellt för att föraren ska kunna avbryta en flygning i god tid om något annat luftfartyg närmar sig området.
Flygning utom synhåll får tillsvidare endast ske efter tillstånd från Transportstyrelsen och inom avgränsat luftrum (restriktionsområde), som säkerställer separation till annan trafik. Detta gäller både i kontrollerat luftrum (kontrollzoner och terminalområden, samt luftrum över 2900 m) och i okontrollerat luftrum.
Så kallad FPV-flygning, eller annan flygning där föraren endast ser det som filmas från luffartyget, är endast tillåten under förutsättning att flygning sker med dubbelkommando och att luftfartyget hålls inom synhåll med blotta ögat för föraren.
Flygning inom synhåll i kontrollerat luftrum (exempelvis en kontrollzon vid en flygplats, när trafikledningen är öppen) kräver tillstånd från flygrafikledningen.

Tillstånd

Tillstånd från Transportstyrelsen krävs för obemannade luftfartyg som används eller är konstruerade för:
utprovning eller forskning
kommersiella ändamål, alltså all sorts verksamhet där ersättning erhålls för utfört arbete
uppdragsflygning och liknande, som inte är att betrakta som nöje eller rekreation
att flygas utom synhåll för piloten.

Obemannade luftfartyg som faller inom ovanstående punkter benämns av Transportstyrelsen som UAS och får en särskild registreringsbeteckning.

lördag 6 juni 2015

Sammanfoga aluminium

Jag har vid ett antal tillfällen önskat att jag kunde svetsa eller sammanfoga aluminium, nu tror jag tillsist att jag hittat det jag söker! Alutite heter det och enligt deras instruktionsfilmer verkar det vara väldigt enkelt! Jag har hursomhelst beställt en testbit för att testa lite.
Nu måste jag bara skaffa mig en Gasolbrännare med cyklonmunstycke, men det verkar inte vara så lätt att hitta som jag trott...


Hasselblad A5D aerial


Jag skrev för ett tag sedan om Blackmagics drönar kamera och undrade när dom stora märkena skulle haka på. Med dom stora tänkte jag Sony, Nikon,Canon osv. hade inte tanke på att Hasselblad skulle blanda sig i leken! Specifikationen är givetvis imponerande och kameran verkar väldigt genomtänkt och det ska bli spännande att se vad som kommer framöver.
Läs mer om kameran på deras hemsida: www.hasselblad.com/special-applications/a5d-aerial

onsdag 3 juni 2015

Ny kameravinkel och lins

Jag har gjort en liten cellplast kil till Mobius kameran för att få den i en bättre vinkel när man flyger snabbt framåt. Jag har även experimenterat med olika linser till FPV kameran, den senaste är en 2.1mm lins som ger ca 115° synfält. Först intrycket är bra men eftersom det har blåst stormvindar dom senaste dagarna så har jag inte kunna testa så mycket än. nästa steg är att vinkla FPV kameran och helst även flytta den bakåt litegrann. Måste bara få tag på långa M2 skruvar först!


måndag 1 juni 2015

Micro Minimosd del:1

Jag började testa Micro MinimOSD i helgen.
Jag trodde det skulle vara en enkel operation, några sladdar som behöver lödas och sedan klart!
Som alltid när man tror att något ska gå lätt så tar det hela dagen...

I grundutförande som den levereras så är den konfigurerad för att kopplas ihop med styrkortet (Naze32 i mitt fall) och genom den få information om flygläge, GPS osv.. Jag vill dock bara ha batteri volt och tid och därför trodde jag det skulle vara enklare om den skulle vara egen enhet "stand alone". Med den version av programvaran som den levereras med så var det inte så enkelt eftersom när batteriet kopplas på så kommer en text som säger att den väntar på att styrkortet ska svara, den texten försvinner aldrig eftersom det inte finns något styrkort som kan svara. Svaret på det blev att ersätta programvaran med MWOSD 1.3.  Nu ersattes texten som stod där först med en text som säger att styrkortet inte är "armerat", mer eller mindre samma problem igen med andra ord. Tillsist hittade jag en rad under Config fliken i Arduino koden där jag kunde få bort armerings meddelandet. Nu insåg jag att batteriet visade noll... försökte på alla möjliga sett felsöka vad som kunde vara fel.  Efter några timmar insåg jag tillsist att informationslappen som följde med var fel! Batteri 2 är egentligen batteri 1.  Nu när allt tillsist fungerar så är lyckan givetvis total!



Nu i efterhand funderar jag på om jag inte borde ha kopplat in den till styrkortet istället, men jag fick lite tunnelseende mitt i allt och ville att det skulle fungera som jag ville!
På bilden är allt inkopplat: Video in och video ut (gulasladdar och ljusbrunasladdar är tillhörande jord).  5v för att driva OSDn och 12v ifrån drivbatteri för att kunna läsa av volt. pinnarna på högersida är FTDI kontakten som behövs när man ska ladda den med ny kod eller koppla upp den till Gui för att göra inställningar. Gui programmet måste vara samma som den program version man använder (MW 1.3 i mitt fall).


FTDI inkopplad innan jag började löda dit sladdarna...