söndag 1 november 2015

Porsche 911 FPV "Lampor" Del23

Jag har börjat jobba med lamporna, största utmaningen för mig var att lista ut hur jag skulle programmera Picaxe 8M2 chippet som jag skulle styra lamporna med. Jag vill ha fungerande bromsljus och fram och bakljus som går att tända och släcka ifrån radion. Jag är fortfarande väldigt mycket nybörjare på programmering men efter ett antal timmars kod pluggande och googlande lyckades jag tillsist med en kod som gör det jag vill: 

symbol T1 = w1 
symbol T2 = w2

main:

pulsin C.3,1,T1 
pulsin C.4 ,1,T2  

if T1 > 155 then 
high C.1           

else
low C.1             

endif

if T2 < 144 then 
high C.2

else
low C.2

endif

goto main

Picaxe mäter In pulsen ifrån radion på pin C3 och C4 som jag har döpt till T1 och T2 i detta program. Om spaken/servokanalen som är kopplad till T1 är över mittenvärdet så tänds leds på pin C1. Om värdet är under mittenvärdet på T2 (broms) så  tänds leds som är kopplade till pin C2.

Jag testade att programmet fungerade på ett Picaxe prototype board, och sen gjorde jag ett eget PCB av en DIY platta. Jag gjorde det enkelt för mig själv och använde 1st motstånd till varje led. Hittade en kalkylator på nätet som jag använde för att räkna ut vilka motstånd jag behövde för olika leds.
Servo sladdarna är kopplade till mottagaren för att mäta kanalens position. Sen kommer jag använda Y-kabel på gas/broms kanalen för att även kunna koppla in fartreglaget. Jag har satt Picaxe chippet i en pic hållare så att jag kan ta ur det om jag skulle behöva ändra i koden. Funderade på om jag borde lagt till blinkers när jag ändå höll på, men tänkte att jag måste spara något till nästa bil.


 Jag valde av enkelhet att använda två olika röda leds med olika styrka för att ha både bakljus och bromsljus som arbetar oberoende av varandra.


Jag har påbörjat framljusarmaturerna och jag gör dom som vanligt i rosa Jackofoam som jag ytbehandlar med vitlim och finspackel innan jag målar dom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar