söndag 5 augusti 2012

BCB SQ4 en liten drönare.


BCB SQ4 Recon är en liten 198grams quadrocopter som enligt engelsmännen är det senaste vapnet mot terrorister. Jag tycker dock att för 200.000kr borde dom kunna erbjuda något bättre än otejpade GWS propellrar som inte sitterfast med oringar, men det kanske är lite som med konst där man betalar för en idé och inte en produkt?

Enligt specifikation så ska den ha en flygtid på ca 25min och förutom 2st kameror är den blandannat utrustad med ett helt gäng ultraljuds sensorer som ska gör att den autonomt ska kunna ta sig in i hus och bunkrar.
Den kan styras manuellt eller flyga autonomt med GPS punkter med hjälp av en 7" tablet ute i fält eller alternativt via nätverk och satellitlänk var som helst på jorden.
Den använder en krypterad 2.4Ghz datalänk med en maximal datamängd av 1mbps på ca 4.8km (line of sight), men operativ räckvidd uppges vara 2.5km. Bortsett ifrån den vanliga "return to home" som vi är vana med i våra egna hobby modeller så kan denna även landa på lämplig utkikspunkt och sitta där med avstängda motorer och sända vidare video och bilder tills batteriet når 30% (efter ca 8tim), då startar den motorerna själv och flyger hem.
Den ska även kapacitet att kunna se i mörkret med hjälp av IR leds (sex st enligt bilden nedan),

Skulle vara intressant att se vad som finns under locket, men jag gissar att bortsett ifrån datalänken så är det nog inte så mycket som skiljer ifrån våra "hobby modeller".
På vissa av bilderna sitter motorer som är misstänkt lika 10grams Hextronic motorer och på andra ser det ut som dom har bytt till RCtiger motorer.





I videon nedan syns en quadrocopter med samma namn som inte är helt lik ovanstående men jag antar att det är är en tidigare prototyp av samma modell.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar