tisdag 22 november 2011

FPV Mörkerflyg del4 "CMOS VS. CCD"

Jag har gjort fler natt tester i ljuset av strålkastarljuset på fotbollsplanen med olika kameror, en CCD kamera med 0.5LUX och en liten Cmos kamera med 0.008LUX (Gopro har 1.4LUX). Inte helt oväntat så var Cmos kameran överlägsen, men inte så mycket på grund av att den hanterade mörkret bättre men den hanterade strålkastarna på ett mycket bättre sätt.


1grams Cmos kameran med 110graders vidvinkel lins ifrån FPVhobby.com.
Kameran är inte jättebra i dagsljus, speciellt inte vid låg sol och motljus, men som nattkamera är den mycket bättre.


CCD kameran i testet är en DST 600B ifrån RCflight, och är en utmärkt kamera i dagsljus och används här med en 2.1mm vidvinkel lins


CCD kameran överexponerade när man kom i samma höjd som strålkastarna och växlade till svartvitt när man kom ovanför, men när man var i optimalt läge så var bilden och färgåtergivningen bättre än med Cmos kamerorna.


CCD kameran i sina bästa stunder


Cmos kameran var jämnare i sin bild återgivning, ingen extrem överexponering men färgåtergivningen blir lite grönare än med CCD.


Tackvare att Cmos kameran har lägre LUX så hanterar den givetvis även mörket bättre. Här har jag flugit ur lampornas sken och in ett väldigt mörkt område och Cmos kameran presterar bra ändå.

Anledningen till att jag visar bilder istället för filmer är att min dator har gått in i en svacka och orkar förtillfället inte av videoredigerings program..


Nästa steg i mina Natt tester är en CCD kamera med 0.001LUX och en IR Lampa, mer info kommer snart!


3 kommentarer:

  1. Tjena!

    Riktigt kul! Jag har en ide som du kan få testa för jag verkar inte hinna med något med en 6,5månaders hemma.. Om du kollar på ebay så finns det mycket billiga 3w IR leds att köpa med stjärnformad kylfläns. Det finns också reflektorer för några kronor. En sån på varje sida av kameran vore väl något? De går på 3,5v ungf. men med en BEC som levererar 5v bör det lysa ganska starkt.

    Bara ett tips..

    /Calle

    SvaraRadera
  2. Tackar för tipset!
    ska kolla upp det med det samma!

    SvaraRadera
  3. Hittade bra pris på 3W IR Leds på Dealextreme, så det blev en liten beställning!

    SvaraRadera