tisdag 27 september 2011

Panorering för Nano Cmos kamera

Jag ska använda en Nano Cmos kamera till min Skybuggy och då vill jag såklart ha panorering!
Här kommer en kort liten bygglogg.

Jag valde att jobba mest i balsaträ eftersom kameran är så liten och planet är gjort av balsa. Gångjärnet är ett vanligt RC gångjärn som vanligtvis används till roder på större balsa modeller. Jag förstärkte lite med tunn plywood och gjorde även armen som servo linkaget ska kopplas till i Plywood.

Ett första test för att se att kameran passar.
Jag har bytt linsen i kameran till en 120graders vidvinkel lins, så nu väger kameran 2g istället för 1g.

Jag fäster kameran med krympslang.


Nu är även servo och servolinkage monterad, jag gjorde servobryggan av tunn plywood och Balsa pinnarna som bryggan är monterade på är i rätt kroppsbredd så att jag enkelt kan skjuta in hela paketet på plats i kroppen och limma fast.
Jag får ca 45graders panorering åt varje håll och tackvare vidvinkel linsen så tror jag det räcker.
Servot som används är ett 4.3grams servo ifrån Turnigy.

Flyduino Quadrocopter snart klar!

Min Flyduino quadrocopter med Quadframe Gopro kamerafäste är nästan klar!
Faktum är att den är provflugen med ett Quadrino styrkort och 8" propellrar och den flög utmärkt direkt! Jag ska använda 10" propellrar när jag hänger på Gopro kameran men utan last så blir det oftast lugnare med mindre propellrar.

Quadrino styrkortet kommer stabilisera Gopro kameran i två axlar och därför går det inte att flyga FPV med den eftersom man aldrig skulle märka om quadrocoptern började luta åt något håll. Jag ska ta bättre bilder när den är helt klar, nu saknas bara en videosändare och en FPV kamera så är den klar för Action!

SkyBuggy har fått kläder!

Nu har Skybuggy fått kläder!
Jag vet inte om det är något Johnny Cash syndom jag har som gör att alla mina flygplan alltid blir svarta, men den här gången fick jag iallafall med lite krom också!
Klädseln jag använde är Aerolite och kromdetaljerna är Aerotrim.
Jag tror jag spenderade lika lång tid med att klä flygplanet som det tog att bygga det träfärdigt (det vill säga två kvällar). Plastfilmen var lättjobbad men det tar ändå tid, och sen tog kromdetaljerna en massa tid och var sjukt jobbigt att få bra.


Nu ska bara motor och servon och FPV utrustning in i planet, jag hade tänkt att använda micro 50mW 2.4ghz videolink och UHF radio, men nu sålde jag UHF så nu får jag klara mig med standard 5.8ghz videosändare och 2.4ghz radio.

lördag 24 september 2011

Open LRS Såld!

Jag har beslutat att sälja mitt Open LRS system!
Om någon är sugen så blir allting ditt för 600kr!
1st TX Sändare
3st RX mottagare
6st antenner (inklusive en Nagoya NA-711)
(nypris ca 2000kr)


Sändaren är lite moddad med en kontakt för att man ska kunna programera om den utan att den öppnas, det går inte heller att använda den som modul på klassiskt vis utan man måste använda sladden som en Hackmodul.

Såld.

söndag 18 september 2011

Flyduino Quadrocopter

Jag bygger ihop en Flyduino Quadrocopter till mitt Quadframe kamerafäste och mitt hemgjorda landställ. Armarna är gjorda av 15x15mm aluminium ifrån Bauhaus och är 26cm långa, armarna är egentligen lite längre än vad dom behöver vara.


Aluminium rören är målade med vanlig mattsvart sprayfärg.


Här är allt testmonterat med nylon distanser, jag har ett två st Flyduino basplattor (ett kit) som håller ihop armarna och en platta på toppen för att skydda elektroniken, och senare ytterliggare en för att fästa kamerafäste och landställ under ramen.

Nästa steg är att löda dit fartreglage och montera motorer.

Fortsättning följer..

Kamera lanställ 2.0

Jag har tidigare använt ett Kamera landställ som finns på RCflight.se och det fungerar utmärkt till att panorera en kamera i Pitch led, och trotts att det ser klent ut så tål det massor av stryk!
Men eftersom jag nu vill ha ett lite lägre landställ som passar mitt Quadframe kamerafäste så tänkte jag att jag skulle använda delarna för att göra ett nytt.

Jag började med att kapa av landställs skenorna.


Nästa steg var att kapa Benen i den höjd som jag ville ha dom.


I ändarna på benen så borrade jag ett 3mm hål


Jag skaffade ett 8mm kofiberrör ( ca 6mm innerdiameter ), jag kapade till två stycken som har samma längd som måttet mellan skororna (som från början var en lanställs skena).
Det går såklart lika bra att använda aluminium rör med samma inner diameter.


Sen behövs det 4st röda väggpluggar


Tryck in väggpluggen i rörstumparna.


Skruva fast rören i lanställsbenen där du borrade hålet, jag använde en vanlig gipsskruv, ska dock byta till rundad skalle.

Så där ja! nu är dom klara, nu borrade jag lämpliga hål så att jag kan fästa benen i en quadrocopter Flyduino basplatta.

Nu är det bara en Ram som saknas!


Quadframe Gopro kamerafäste

Jag har letat efter ett lämpligt kamera fäste till gopro som kan stabilisera kameran i två axlar och som samtidigt inte ruinerar mig!
Valet föll tillsist på ett kamerafäste ifrån Quadframe.com ifrån Polen som jag tycker har ett helt okej pris.

När jag beställde fanns det bara gröna kamerafästen men nu finns det även svarta..


Det enda jag hittat som jag inte tycker är jätte bra är att fästet har lite begränsat rörelse möjligheter i Pitch rörelsen, men om kameran är lite lutad framåt så räcker det precis till.


Roll rörelsen begränsas också av skruvskallarna, men det är ingen fara eftersom ett standard servo inte kan röra så långt så att det blir ett problem.

Jag har inte provat kamerafästet på riktigt än men, men fösta intrycket är att det är en väldigt genomtänkt konstruktion som med största sannolikhet kommer fungera utmärkt.


lördag 17 september 2011

Open LRS sabbade min dag!

Jag var ute och flög lite på morgonen, först lite Flyduspider med Gopro och sen tog jag en sväng med mini quaden med vanlig CCD kamera, det var en fin morgon utan vind och jag förundrades över hur mycket behagligare bilden var med min CCD kamera än med Gopron.
Jag började flygningen ganska lungt och på ganska höghöjd och tittade lite på utsikten eftersom jag flög på ett nytt ställe, efter en liten stund vände jag tillbaks och började minska höjden och radion hade inte antytt att det var några problem med mottagningen så jag blev väldigt förvånad när det på ca30 meters höjd börjar det plötsligt tjuta om radion (vilket innebär att jag håller på och förlora mottagningen) och i samma stund inser jag att jag inte kan styra quaden och dykningen kommer sluta i leråkern.

Kraschen var hård och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig hitta när jag gick ut för att hämta mini quadrocoptern, väl framme så insåg jag att det inte var så farligt som jag först trodde, fyra propellrar och lite lösa delar men annars inget speciellt.


En fördel med att ha mjuktråd i cloverleaf antennen är att den blir krokig men den går inte sönder.


När jag gått tillbaks så inser jag plötsligt kameran saknas!
Jag går tillbaks till krasch platsen men hittar inte riktigt nedslagsplatsen igen och kameran är förlorad...

Nu är jag riktigt less på Open LRS, jag har fått ett par störningar tidigare var av en gång så drog mini quadrocoptern iväg på fullgas mot himlen innan jag tillsist fick tillbaks kontakten, sen dess har jag provat flytta omkring mottagaren lite för att se om det skulle bli bättre och även provat olika antenner för att få bättre räckvidd, men det verkar inte vara det som är felet.
Idag hade jag perfekt mottagning långt bort men nära avstånd så total låste den sig?
Jag misstänker att det är något eller någon som är på samma frekvens som stör mig, så jag tänker inte chansa mer utan går tillbaks till mitt Flydream 2.4ghz system som har fungerat felfritt, funderar dock på att skaffa ett nytt 2.4ghz system med telemetri.

Jag har inget emot en krasch då och då, speciellt inte om det är mitt eget fel.
Det hör lite till när man flyger hårt och pressar gränserna lite, men en helt omotiverad krasch på grund av tekniskt fel är inget jag tar lätt på.

torsdag 15 september 2011

StevensAero Skybuggy FPV Del1



Jag har inte byggt något FPV flygplan på länge så jag tänkte att det var ett bra tillfälle att passa på nu medan jag väntar på delar till olika Multicopter projekt som jag har i startgroparna.

Varför Skybuggy kan man fråga sig?
Först av allt så har den propellern fram vilket brukar avskräcka dom flesta, och sen är det dessutom en balsa byggsats, dom flesta FPV flygplan är RTF maskiner som helst är gjorda av tålig EPP. Och som om det inte vore nog så är den så liten att normal FPV utrustning är för stor och tung, man kan säga att den är raka motsatsen till vad som förknippas med ett bra FPV flygplan! Men det är därför det känns extra roligt och sen ska det tilläggas att jag är lite svag för flygplan med Oldtimer looken.

Skybuggy påminner om ett flygplan som jag byggde någon gång tidigt 90-tal i början av min modellflygar karriär. Det följde med en ritning i en amerikansk Modellflyg tidning på ett en liten oldtimer som skulle ha en liten 0.49 cox motor i nosen och eftersom jag råkade ha en sån liggandes så byggde jag en sån, tyvärr brann glödstiftet sönder när jag skulle provflyga planet, och jag fick aldrig tag på någon nytt glödstift (glödstiftet var inbyggt i topplocket) så planet flög aldrig och så småningom skrotades planet..

StevensAero byggsatserna håller en extremt hög nivå både på kvalitén på dom utskurna bitarna, men även själva designen av byggsatserna är väldigt genomtänkt och enkelt att få ett bra resultat även utan byggbord och nålar. Nästan hela byggsatsen byggs med att man torr monterar bitarna som ett 3D pussel och sen droppar man några droppar tunnt CA lim i fogarna.
Jag slö byggde min framför Teven i tre kvällar för att få den träfärdig, nu ska modellen kläs med plastfilm och sen ska motor, servon och FPV utrustning in!

Ser inte mycket ut för världen när man packar upp trähögen..


Tre kvällar senare så är den fula ankungen träfärdig!


En väldigt kompakt modell.


Fortsättning Följer...

söndag 11 september 2011

Fotorigg

Jag har bestämt mig för att bygga en riktig Multicopter fotoplatform.
Och då menar jag en riktig Hexa eller Octocopter som kan lyfta och stabilisera en normalstor systemkamera. Jag är mest intresserad av att bygga en för att det känns som en värdig utmaning men även för att jag fått många frågor om det!

Jag har börjat kolla lite på olika ram alternativ och motorer och framförallt ett lämpligt styrkort.
Jag tror man skulle klara sig bra med ett Multiwii styrkort och det är antagligen det jag kommer använda, men helst av allt skulle jag vilja ha något som har GPS och en välfungerande "Position hold" funktion. Mikrokopter har länge varit det mest självklara valet men jag har kollat lite på DJI Wookong M som verkar vara ett väldigt intressant alternativ, det är ett multikopter styrkort med GPS som klarar blandannat av att autolanda om man förlorar radiosignalen.




Den har bland annat:

-GPS Position Hold and heading hold
-Attitude mode using accurate barometer sensor for altitude hold
-Three flight modes- manual, attitude and GPS attitude
-Falsafe Hover
-Go home and Auto Landing

Priset i USA ligger på omkring 7700kr och om man lägger till tullen på det så borde man landa på ca 9600kr och så lite frakt också så borde man hamna väldigt nära 10000kr.
Det kan verka som mycket pengar men för bara några år sedan när jag köpte mitt första quadrocopter styrkort som knappt flög lika bra som ett KK styrkort så kostade det mig 8000kr,
och då fanns det inga GPS funktioner eller liknande, bara en tendens att falla ifrån himlen när man minst anade det.

Jag kommer inte ha råd med DJI men jag skulle önska.

Kolla på deras hemsida för mer info: dji-innovations.com

lördag 10 september 2011

5.8Ghz Helix antenn

Jag använder ett diversity system när jag flyger FPV, och på senare tid har jag använt en SPW antenn för närområdet och en Patch för att få bättre räckvidd i den rikning som jag pekar patchen antennen.
Men Patch antennen är egentligen en ganska dålig lösning (speciellt på 5.8Ghz), och jag har under en tid byggt upp mod för att prova bygga en Helix antenn istället, jag har tvekat lite eftersom det verkade så krångligt, men efter att jag läst på ordentligt och tillsist gjorde jag ett försök och det visade sig inte vara så svårt som jag först trodde! Första provflygningen skedde i morse och resultatet var överaskande bra! Jag flög så långt bort som jag vågade med Hexacoptern och fick inte ens en antydan till störningar, distansen var inte superlång men heltklart tillräcklig för att bilden skulle ha blivit lite grynig med min gamla setup.

Jag har läst på RCgroups om att distansrekordet med 200mW 5.8Ghz (och helix antenn) ligger just nu på 8km!

Mer om detaljer om bygget av Helix antenner kommer..


fredag 2 september 2011

Aeronautik Hobby butikens sista dagar!

Jag har beslutat att lägga ner Aeronautik Hobby Butiken, men det är inte slutet!
RCflight kommer ta över mitt lager och mina produkter och jag ska hjälpa dom
med FPV och Multicopters.

AeronautikHobby Bloggen kommer drivas vidare som vanligt.