söndag 26 april 2015

Drömmen om värmekamera och lidar

Jag har länge drömt om att bygga en drönare som är helt mörkerflygs anpassad, helst med både värmekamera och IR strålkastare + CCD kamera och helst även lidar som varning för hinder. 

Det har hänt ganska mycket på värmekamera fronten på sistone och Flir Lepton modulen är nog den billigaste och minsta Värmekamera som finns att köpa just nu. Den säljs både som färdig produkt eller som modul att använda till sina egna experiment (tex. Rasberry Pi).  Modulen kostar omkring 3000kr och det är fortfarande lite för dyrt för mig att experimentera med, men drömmen lever vidare! 

Flir Lepton


Lidar light

Lidar "Light detection and ranging"  är också en spännande teknik som verkar utvecklas snabbt, det är enkelt sammanfattat en laser som mäter avstånd och med hjälp av det kan man använda datan på olika sätt. Ett enkelt sätt är att använda den som en vanlig avståndsmätare (som ultraljuds sensorerna som sitter i backvarnaren på bilen). Men det intressanta är egentligen när man använder den som en radar och har lasern på ett roterande huvud. Det finns redan nu en del mapping drönare (både flygplan och multicoptrar) som använder den tekniken där man kan skanna av ett landområde för att få en exakt datamodell över ett område.  
Som tex. i filmen nedan:




Jag är dock mest intresserad av något som i realtid kan varna för hinder i flygriktningen och visualisera dom i OSD på skärmen medans man flyger. Har ingen aning om hur ett sånt system skulle se ut eller fungera än.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar